Geir Inge Lotsberg: Min favoritt-CD

Geir-Inge-Lotsberg_-Foto_Håvard-Lotsberg_beskåret-1024x576-1

I serien Min favoritt-CD, gir vi denne gangen ordet til Geir Inge Lotsberg. Han er nå kunstnerisk leder for TrondheimSolistene, er medlem av Oslo strykekvartett og underviser på Barrat Due musikkinstitutt.

Albumet «Årringer» med trompetisten Harry Kvebæk (1925-2012) har hatt betydning for meg gjennom mange år. Dette er en samleplate med opptak innspilt og utgitt på LP i 1977 og gjenutgitt på cd i 1996. Harry Kvebæk var en markant profil og foregangsmann i Norsk musikkliv. Særlig som grunnlegger av og drivkraft i Ungdomssymfonikerne fra 1973, før dette solotrompetist i Filharmonisk Selskaps Orkester og senere professor ved Norges musikkhøgskole. Han engasjerte seg i musikklivet for å gi generasjonene etter ham muligheter han selv aldri fkk som ung, noe jeg selv og veldig mange har nytt godt av.

Jeg kom i kontakt med Kvebæk gjennom Ungdomssymfonikerne. Han var en usedvanlig personlighet med et helt lidenskapelig forhold til musikk. Med oss unge delte han uoppfordret undringen over så mangt; som en spesiell frase, Brahms eller naturtonene. Noen kvelder på kurset tok han frem trompeten og spilte noen få toner for oss. Da fornemmet vi alvoret og dybden, men også lekenheten i hans musikalske univers.

Jeg vil spesielt trekke frem to verk på platen; Paul Hindemiths sonate fra 1939 med sluttkoralen «Alle Menchen müssen sterben» og Tromba solo av Ketil Hvoslef. Førstnevnte i samspill med Jens Harald Bratlie. Tolkningen av Hindemith er preget av et sterkt uttrykksbehov, en rik nyanseringskunst og et stort spenn i klangbehandlingen. Han tar store sjanser og spiller nærmest på grensen av det mulige for å oppnå det maksimale i uttrykket.

I Hvoslef skaper han en intens historie av noe som fort kunne blitt løsrevne og fragmenterte ideer. Denne fremføringen står som et forbilde for meg hva gjelder standard for interpretasjon av moderne musikk. Årsaken til at denne platen stadig er aktuell for meg har å gjøre med Kvebæks egenart, dybde og sterke personlighet i spillet.

Årringer, LILY 116.
Tidal
Spotify

Geir Inge Lotsberg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Powered by WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: