Vår tids Wagner

Michel van der Aa’s musikk er som å få en «tusenmeter» rett i ansiktet. Han er en blendende lyskaster i samtidsmusikken, sier komponist Bertil Palmar Johansen. Bertil er en svoren fan av nederlenderen og roser kammermusikkfestivalen for å ha sikret seg en slik festivalkomponist.

– Michel har mange bein å stå på; han behersker komponering, studioteknikk, musikkteknologi, film/regi og tekst. Da står du rimelig støtt, og han behersker alt like godt, mener Bertil og beskriver van der Aa’s musikk som direkte mindblowing.

VÅR TIDS WAGNER
– Det er ganske lenge siden jeg ble oppmerksom på van der Aa. Jeg har jo jobbet litt med kombinasjon av film og musikk selv, og det var under «jakt» på ting som rørte seg på den fronten at jeg litt tilfeldig dumpet bort i noe av denne nederlenderen. Det traff meg umiddelbart og siden har jeg fulgt ham med stor interesse, glede og utbytte. Han er en særdeles spennende og kreativ komponist som ikke er redd for å ta i bruk utradisjonelle virkemidler, ikke minst i sine operaer, men også andre verk, sier Bertil, som mener å ha dekning for å kalle van der Aa for «vår tids Wagner» i måten å tenke musikk på.

– Jeg har anbefalt van der Aa, og er kjempeglad for at han blir årets festivalkomponist. Han er en av de tre-fire virkelig skarpe og store komponister i sin generasjon i verden, mener Bertil.

– Egentlig er det fantastisk at festivalen og alle dens gode hjelpere får det til. År etter år har «guttene» (kunstnerisk leder Sigmund Tvete Vik og tidligere daglig leder Vegar Snøfugl) vist en fenomenal teft i valg av festivalkomponister. Men én ting er å komme på store og spennende navn. Noe helt annet er å få dem «på kroken», men sannelig har de kommet, sier han.

– Det har gitt oss direkte møter med samtidskomponister og deres musikk som nesten skulle være «naturstridig» for Trondheim. Kammermusikkfestivalen har virkelig satt byen vår på det musikalske verdenskartet. Den regnes med, der ute. Det er øverste hylle, fastslår Bertil Palmar Johansen.

Ole-Einar Andersen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Powered by WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: