SNIKSYMFONISERING

(artikkel fra 2016)

Det begynte for vel et år siden. Dirigent Torodd Wigum var i Horten og arbeidet med Marinemusikken da han en kveld ble sittende og vemmes over en rekke hatske innlegg i kommentarfeltet til en sak som gjaldt flykningekrisen. Han ville lage et motinnlegg, men fant ingen ord som føltes meningsfylte i en så usaklig og hatsk debatt. Det endte med at han postet Brahms’ Ungarsk dans nr 5 som sin kommentar, som en motvekt til alle de hatefulle ytringene. 

Litt etter dukket ordet sniksymfonisering opp, først som en spøkefull vri på Siv Jensens begrep Snikislamisering. Så postet han spøken sin på facebook, og snøballen begynte å rulle. Sniksymfonisering har blitt et prosjekt som skal lure klassisk musikk inn i sosiale medier, ja for så vidt over alt. Det kan være når som helst, hvor som helst og hva som helst.

Torodd Wigum brenner for å formidle klassisk musikk. Han var elev på det aller første kullet med minifiolinister i Trondheim i 1974. Spillinga på Kulturskolen ble en viktig del av livet hans. Han spilte kammermusikk på Kulturskolen gjennom året, og deltok på kammermusikk kurs med Chilingirian-kvartetten hver sommer. Sammen med spilling i byens amatørorkester var kammermusikken en god grunn til å fortsette å spille i ungdomstida. Det var meningsfylt og spennende å spille, og gjennom musikken fikk han mange venner. Etter endt musikkutdanning fikk han jobb som gruppeleder på bratsj i Trondheim symfoniorkester. Til tross for at han har stor sans for kammermusikk har Torodd Wigum alltid vært mest tiltrukket av det store formatet, symfoniorkesteret, og han har alltid drømt om å bli dirigent. 

I 2007 dukket det opp en mulighet, og han ble ansatt som assistentdirigent for Bergen Filharmoniske orkester. Senere ble han ansatt som husdirigent for Trondheim symfoniorkester i fem år, og nå har han jevnlige oppdrag for alle landets symfoniorkestre og for forsvarsmusikken. 

Sniksymfoniserings-dagen – 20. november var det første arrangement han postet på Facebook. Oppslaget gikk ble delt mange ganger og fikk mye respons, både fra enkeltpersoner og fra landets orkestre. Så ble det til at aviser og blader la merke til prosjektet, og dette førte til oppslag bl.a. i Ballade, Klassisk musikkmagasin, Adresseavisen og NRK. Nå har det blitt en egen Facebook-gruppe med over 3100 medlemmer.

”Sniksymfoniseringsprosjektet har gjort mye med hvordan jeg tenker om musikk og formidling, forteller han. Vi er så privilegerte som få holde på med klassisk musikk. Dette er en fantastisk musikkarv som aldri går ut på dato. Samtidig tenker jeg at det fører et ansvar med dette privilegium. Vi må bære arven videre, og gjøre den tilgjengelig for nye grupper og nye generasjoner. Vi må ikke bare klage over alle som ikke legger merke til oss, over pressen som ikke skriver om oss. Vi må selv finne nye veier.” 

Torodd Wigum trekker fram Trondheim Kammermusikkfestival som et kroneeksempel på hvordan man forvalter arven. ”De klarer å gjøre festivalen tilgjengelig for nye, unge tilhørere, samtidig som kvaliteten er fra øverste hylle. Et annet eksempel fra Kamfest er (F)Lyttebilen, en Flyttebil hvor f-en er strøket ut,  som kjørte rundt hele dagen under Kamfestog delte musikk med folket på skoler, institusjoner, torg og gater. Dette er genial sniksymfonisering”, sier Torodd Wigum. 

Forrige uke hadde vi prosjekt med TSO med Fantasy-musikk.  SAGAS – . Dette er også god sniksymfonisering. Gjennom slike prosjekter åpner vi musikkskatten for nye grupper. 

Torodd Wigum mener det er viktig å gjøre klassisk musikk tilgjengelig på nye plattformer. Han har også laget en spilleliste på Spotify, hvor kjente personer deler sin symfoniske favoritt. Navn som Anita Skorgan, Trond Giske, Bjørn Eidsvåg, Christian Borch og kulturminister Linda Hofstad Helleland har stilt opp på prosjektet som etter hvert teller over tjue kjendiser. Deretter tok han kontakt med Midtbygruppen, og nå er spillelista delt med mange av Trondheims butikker, slik at de kan bruke den som alternativ til musikken de vanligvis spiller. Han har fått tilbakemelding om at det er flere som bruker lista, og får god respons fra publikum. ”Jeg tror det er mange flere som kan like klassisk, symfonisk musikk, men de må få høre den for å bli kjent med den”, sier Torodd Wigum. 

Kammertoner stiller opp om Sniksymfoniserings-dagen den 20. november, og bidrar gjerne med å Sniksymfonisere kammermusikk over internettet. 

Jorunn Dugstad, foto: Trine Melhus

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Powered by WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: